Test 2010: S10-06 Urkund

Software Steckbrief | Testberblick | Kurzfassung| Screenshots | Firmenwerbung | Links

Produkt Urkund
Hersteller Prio Infocenter AB
Primusgatan 20
S-100 26 Stockholm SCHWEDEN
Web-Site http://www.urkund.com, http://www.urkund.de
Software-Typ Online, es ist auch integrierbar in Blackboard und Moodle
Kosteninfo keine Angaben
Testdatum 02.08.2010 – 04.08.2010

Rang fr alle Tests: 2
Rang fr Tests 10-40: 1
Rang fr Tests 31-40: 3
Benutzerfreundlichkeit: 13
Professionalitt 13
Durchschnittlicher Rang: 6,4
Effektivitt (Zensur): 3,3
Gesamtplatzierung: 5

teilweise ntzlich

Das letzte System der teilweise ntzlichen Systeme ist die neue Version des schwedischen Urkunds. Es erreichte hohe Punkte in der Effektivitt (zweiter Platz in der Gesamtwertung, dritter Platz fr die neuen Flle), aber das System ist ziemlich schwer zu bedienen. Auch wenn sie jetzt eine deutsche Version haben, ist die bersetzung sehr schlecht und das System wechselt oft in Englisch oder Schwedisch. Das System ist seit 2008 neu gestaltet worden, jedoch zum Schlechteren. Die Navigation ist verwirrend, das Layout mit berlappenden Feldern, die den Text verdecken, katastrophal. Die gedruckten Berichte knnten besser sein, die Fehlermeldungen sind kryptisch und viele Linkbeschreibungen unklar.

Extrem problematisch war, dass die Dokumente von 2008 noch in der Datenbank waren, obwohl wir im August 2008 eine E-Mail geschickt hatten und gebeten haben, dass sie entfernt werden. Schlimmer noch, ein Administrator von der Universitt Frankfurt hatte das System getestet und verwendete einen unserer Testflle. Wir wurden darber informiert, dass der Text ihm gehrt! Wir haben ihn ausfindig gemacht, er berichtete, dass er auch entdeckt hatte, dass die Aufstze nicht aus der Datenbank entfernt werden konnten. Dies war der Grund, dass sie beschlossen haben, Urkund nicht zu verwenden. Sie wollten nicht, dass die Aufstze ihrer Studenten gespeichert oder anderen Schulen zur Verfgung gestellt werden.

Stellungnahme des Herstellers

Even though we are ranked as the most effective system regarding finding plagiarism among the 5 top systems, we do understand that this is still not a sufficient result for this test. We will take immediate actions to find out how to be even more effective. We will allocate developer resources within the next few weeks for this.

URKUND works best with Internet Explorer although it is also possible to use several other web browsers, including Firefox, Chrome and Safari to view and interact with the reports. We know that sometimes, other web browsers than Internet Explorer can behave in an unexpected manner, causing text to overlap fields, etc. Although this does not affect the effectiveness and the result of the plagiarism detection, this will of course be corrected as soon as possible and a proper web browser compatibility test will be made.

Our BETA-version of the report that users can choose to use is still just a BETA-version. Hence, the compatibility with all web browsers is not refined yet and the possibility to use two different report interfaces might be confusing. Since this new version of the report offers more interaction with the report, we did choose to release it for this test. However, the current version of the report is still available to all our customers. The BETA-version of the report will be refined and made available as the default interface during spring 2011.

We do offer all customers a range of settings regarding document exemption. For example, we are able to exclude documents from our archive by default and we are able to make documents invisible and only available within one particular university. These settings are not available to the individual users to tweak, they must be ordered by the university as they affect the whole unit and not only individual users. We regret that the possibility to change these settings werent communicated to the test team and to the trial user at the University of Frankfurt.

URKUND has a large support team that takes care of the daily support issues. However, tests of this magnitude are always handled by our marketing group. The request for removal of the 2008 documents was accordingly supposed to be handled by our marketing group. This has nothing to do with the system reliability. We do regret that this was not handled correctly by our marketing group.

According to 89 % of the answers in our yearly user survey, URKUND is very user friendly or user friendly (69% says very user friendly and 20% says user friendly). Only 4% says URKUND is not user friendly and 7% says unsure/do not know. Still, we look very seriously on the results of this test and we will investigate what has happened to correct this.

We will make changes in our translation to proper German using an authorized translation house.

Screenshot 1: Listenansicht

Screenshot 2: Bericht

Screenshot 3: Layout und Deutsch sind stark berarbeitungsbedrftig

„URKUND was born from the academic world. A team of teachers developed the idea of a web based service that would help them detect and deter plagiarism and URKUND was born in the fall of 2000. The problem of plagiarism received much attention in the media and more and more began realise the scope of the problem and the need of a tool to support the pedagogical work. URKUND continued to grow and develop over the years and came to be recognised as Sweden’s foremost anti plagiarism service.

Today, URKUND is present in our neighbouring countries and continental Europe as well as the USA, Asia and the Middle East.

URKUND is a natural part of the educational work of the academic world today. Both faculty and students are aware of the immediate and long term benefits of our system.“

offizielle Website http://www.urkund.com, http://www.urkund.de